Bekken(bodem)klachten
Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen, mannen en kinderen vinden het lastig om problemen met plassen of de ontlasting te bespreken. Ook denken veel mensen dat er toch weinig aan hun klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden. Toch zijn er goede behandelingen voor bekkenbodemklachten
In het kort
Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem heeft verschillende functies.
- Een steungevende functie: de blaas en het laatste stukje van de darm steunt er op en bij de vrouw ook de baarmoeder.
- Een afsluitende functie: het ophouden van urine, ontlasting en windjes.
- Een loslatende functie: het plassen en ontlasten op een gewenst moment, kunnen vrijen.
- Een ondersteunende functie: door voldoende kracht in de bekkenbodem wordt het bekkengewricht ook ondersteunt.
Als de bekkenbodem niet goed werkt of op het verkeerde moment aanspant kunnen er klachten ontstaan.
Welke klachten passen bij bekkenbodemklachten?
Er zijn veel klachten die bij bekkenbodemklachten kunnen horen.
- u kunt uw plas moeilijk ophouden (urine-incontinentie);
- u moet vaak plassen;
- u krijgt steeds opnieuw een blaasontsteking;
- u heeft het gevoel dat er iets uit de vagina naar buiten komt;
- u heeft problemen met de ontlasting (verstopping);
- u kunt de ontlasting/windjes niet ophouden;
- u heeft pijnklachten bij het vrijen;
- u heeft onverklaarbare buikpijnklachten;
- u bent geopereerd in het buik en/of bekkengebied (prostaatoperatie/keizersnede/verzakkingsoperatie).
Welke klachten passen bij bekkenklachten?
Bekkenklachten komen relatief gezien het meeste voor bij vrouwen rondom de periode van zwangerschap. Dit betekent niet dat mannen, kinderen of vrouwen zonder kinderen deze klachten niet kunnen krijgen. Pijnklachten bij bekkenklachten bevinden zich over het algemeen in de onderrug, billen, liezen en schaambeenregio. Uitstralingsklachten kunnen passend zijn en zitten vaak aan de achterzijde van het bovenbeen. Pijnklachten aan de stuit komen ook voor.
Voorheen werden deze klachten ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Dit is een verouderde term voor bekkenpijn. Er blijkt geen relatie te zijn tussen de stabiliteit en de ernst van de pijnklachten. Deze term wordt daarom ook niet meer gebruikt.
Wat kan een bekkenfysiotherapeut voor u betekenen?
Bekkenfysiotherapie bestaat voor een groot deel uit advies, dit kan op allerlei gebieden zijn. Advies wat betreft houding en beweging, maar ook toiletadvies en advies hoe het niezen op te vangen. Daarnaast kunnen bekkenbodemoefeningen noodzakelijk zijn om de klachten te kunnen controleren. De bekkenfysiotherapeut bekijkt met u samen uw klachtenbeeld en bekijkt wat de best passende behandeling is.
Informeer bij Fysiotherapie de Hofstraat Aalten naar de mogelijkheden voor behandeling.
Ook mannen kunnen last hebben van bekkenbodemklachten
Mannen hebben doorgaans weinig last van zwakke bekkenbodemspieren. Klachten die ontstaan door een bekkenbodem die te gespannen is, overactief, komen veel vaker voor. De spieren zijn dan constant te veel aangespannen, of ontspannen niet indien dat nodig is, bijvoorbeeld bij plassen, waardoor er een onderbroken, slappe straal ontstaat, of de plas niet of moeizaam op gang wil komen of nadruppelt. Het is bekend dat plasproblemen kunnen worden veroorzaakt door de prostaat. Minder bekend is dat deze kunnen ontstaan door het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem.
Ook na een prostaatoperatie is het niet ongewoon dat er een periode volgt met urineverlies. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. Als na de ingreep gestart wordt met een training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal dit de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten. Informeer bij Fysiotherapie de Hofstraat in Aalten naar de mogelijkheden.